Goda råd mot allergi

Se hur du förebyggar och lindrar

Goda råd om allergi

Pollenrapporter

Astma- och allergiförbundet har dagliga pollenrapporter under pollensäsongen. Rapporterna finns i olika medier som tidningar, tv, radio och på Pollenrapporten eller Alltompollen

Prova med läkemedel

Du kan också ta upp kampen mot din allergi med läkemedel – men följ alltid apotekets eller läkarens anvisningar. Och börja i tid, innan symtomen blir för kraftiga. Vialerg® från Orifarm är ett receptfritt läkemedel mot allergi som innehåller ett antihistamin och används mot överkänslighetsreaktioner, särskilt hösnuva och nässelfeber. Under pollensäsongen ska du ta din medicin regelbundet och i vissa fall i förebyggande syfte, även om du under enstaka dagar känner få eller inga symtom.

Följ apotekets/läkarens anvisningar

Vilken medicinsk behandling som passar dig bäst beror på symtomen – och hur du reagerar på en allergiprodukt. Därför kan det vara nödvändigt att prova sig fram med olika produkter för att hitta rätt. Rådgör alltid med läkare eller apotekspersonal om du känner dig osäker.

Använd solglasögon

När du är ute under pollensäsongen kan solglasögon till viss del förhindra pollen i ögonen.

Undvik motion utomhus mitt på dagen

Mitt på dagen är pollenhalten som högst – därför är det bäst att undvika eller begränsa motion precis då.

Vädra

Var noga med att vädra för att få ett bra inomhusklimat. Och gör det helst tidigt på morgonen och sent på kvällen, då det är minst pollen i luften.
Låt pollen stanna utanför
Undvik att plocka med allergiframkallande blommor och grenar in i huset.
Torka inte tvätt utomhus
Pollen kan sätta sig i kläderna, så undvik att torka tvätten ute, även om det doftar gott.
Skölj håret
Det kan sitta mycket pollen i håret (i skägget) och på huden. Speciellt om du har tillbringat mycket tid ute under dagen. Så duscha innan läggdags för att skölja bort pollen.
Skölj ögon och näsa
Hösnuva kan ofta irritera ögon och näsa. Det kan hjälpa att skölja näsan med saltlösning t.ex. Klaricare Sinomarin.
Spola studsmattan
Pollenpartiklar samlas på större ytor, skölj eller torka av t.ex. utemöbler och studsmattor innan du använder dem.
Se upp för pollen i pälsen
Katter, hundar och andra pälsdjur samlar lätt pollen i pälsen. Därför är det bra att ge ditt husdjur ett ordentligt bad.
Låt någon annan klippa gräset
Om du är allergisk mot gräs är det inte bara pollen som är ett problem. Ämnena från gräset kan också ge dig symtom, t.ex. vid gräsklippning. Så klippa gräsmattan får någon annan ta hand om.
Cookies på Tankgult.se
Webbplatsen användar cookies för att forbättra din användarupplevelse. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du detta.    Läs mer
Stänga