Förkylning och influensa

Vi ger dig råd när det finns förkylning och influensa i luften 

Praktiskt taget alla drabbas varje år av förkylning eller influensa. Både förkylning och influensa är virussjukdomar som vanligtvis smittar via slemhinnorna i näsa, mun och ögon. Även om förkylning och influensa liknande symtom finns det skillnader.

Influensa visar sig ofta som feber, ont i muskler och leder samt huvudvärk. En förkylning smyger sig mer på med halsont, nysningar, rinnande eller täppt näsa och slemhosta.

Här hittar du goda råd om hur du undviker att bli utsatt för smitta samt hur du lindrar dina förkylnings- och influensasymtom. Det finns också mer hjälp att få på ditt apotek.

Här kan du se hur du använder Coldy®Stop

Här kan du se hur du använder Coldamin

Förkylning

Ett förkylningsvirus kan smitta ca 24 timmar innan du själv uppvisar symtom. En till tre dagar efter infektion kan du uppleva ett eller flera symtom:

Typiska symtom på förkylning:

• Förkylning utvecklas långsamt och börjar oftast med halsont, sväljningssmärtor och nysningar.

• Du kan känna dig hängig och uppleva lätt feber.

• Näsan börjar rinna, först genomskinligt, sedan mer och mer gulaktigt och tjockt. Du kanske har svårt att andas genom näsan eftersom slemhinnorna är svullna.

• Du upplever kanske tryck i öronen, huvudvärk och hosta.

Symtomen varar vanligtvis upp till en vecka – men orsakar sällan feber hos vuxna. Barn får oftare feber än vuxna. Upplever du frossa och feber (mellan 38ᵒ och 40ᵒ) kan det vara ett tecken på influensa. Läs mer om influensa nedan.

Influensa

Har du fått influensavirus kommer du att uppleva symtom inom en till fyra dagar.

Typiska symtom på influensa:

• Influensa utvecklas snabbt och ger feber (mellan 38ᵒ och 40ᵒ).

• Du kommer förmodligen att uppleva ömhet och smärta i muskler och leder, aptitlöshet, trötthet och svaghet, frossa och möjligen torrhosta.

Influensa varar normalt tre till fem dagar. Barn kan ha symtom som illamående, kräkningar och diarré, och det varar normalt två till sju dagar.

Vid influensa kan man smitta andra redan dagen innan man själv känner några symtom. Och det fortsätter tills en dag efter att febern har upphört. Mindre barn kan smitta flera dagar efter att de själva har blivit friska.

För de allra flesta människor är influensa inte farligt. Men om du har ett nedsatt immunförsvar, är 65 år eller äldre, har en kronisk sjukdom, är svårt överviktig, gravid (från vecka 12 och framåt), så rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du tar ett influensavaccin. 

Cookies på Tankgult.se
Webbplatsen användar cookies för att forbättra din användarupplevelse. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du detta.    Läs mer
Stänga