Mage

Vi ger dig råd när magen krånglar

Diarré, förstoppning, tarmproblem, halsbränna, sura uppstötningar eller allmänna magsmärtor? Att ha problem med magen är obehagligt och kan påverka ditt välbefinnande. Fungerar matsmältningen inte som den ska är det svårt för kroppen att absorbera viktiga näringsämnen för att stärka magen och immunförsvaret.

På dessa sidor kan du läsa mer om de symtom som kommer med magbesvär så som diarré och halsbränna och hitta råd om vad du kan göra för att förhindra magbesvär. Det finns mer hjälp att få på ditt apotek.

Diarré

Diarré är ett av kroppens sätt att bli av med något oönskat. När du har diarré, transporteras maten så snabbt genom tarmen att den inte hinner suga upp tillräckligt med vatten och salter. Det ger kroppen färre näringsämnen och mindre vätska. Den vanligaste orsaken till diarré är infektion med virus (t.ex. "Vinterkräksjukan") eller bakterier (t.ex. Salmonella).

Typiska symtom på diarré:

● Diarré är lös avföring flera gånger om dagen.

● Ofta följs diarré av illamående, kräkningar, magsmärtor och feber.

Halsbränna

Halsbränna orsakas av återflöde (reflux) av magsyra i matstrupen. Det beror på att slutningsmuskeln nederst i matstrupen, som ska förhindra tillbakaströmning, inte fungerar som den ska. Slemhinnan i matstrupen är inte gjord för att motstå magsyra, därför kan det orsaka smärta och irritation.

Några får halsbränna vid viss mat eller dryck.

Andra får det när de ligger ner eller tränar för tidigt efter en måltid. Gravida och övervikta kan också uppleva problem med halsbränna och sura uppstötningar.

Typiska symtom på halsbränna och sura uppstötningar:

● Halsbränna känns ofta som stickande eller brännande känsla i bröstet – och eventuellt också i halsen.

● Sura uppstötningar medför en sur eller syrlig smak i munnen. Det kan vara irriterande, men är normalt inte något allvarligt.

Cookies på Tankgult.se
Webbplatsen användar cookies för att forbättra din användarupplevelse. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du detta.    Läs mer
Stänga