Goda råd om magen

Se hur du får bättre matsmältning

Goda råd vid diarré

Vanligtvis går diarré över av sig själv efter ett par dagar. Här kommer några goda råd som hjälper till att få magen i balans.

Drick mycket vätska

Du ska dricka 3-4 liter om dagen. Drick långsamt och i små mängder. Gärna vätskor med socker och salt, t.ex. te med socker eller utspädd saft. Undvik att dricka mjölk eller alkohol. När färgen på urinen är ljusgul och mängden normal, har du fått i dig tillräckligt med vätska.

Ät lite och ofta

Det är en bra att äta många små måltider – ca 6-8 gånger om dagen. Tugga maten ordentligt så blir den lättare att smälta.

Prova eventuellt med stoppmedel

Det finns olika typer av receptfria läkemedel som kan stoppa diarré, t.ex. Imolopesim – fråga på ditt apotek.

Kontakta din läkare om …

- Diarrén är våldsam eller innehåller blod. - Du har hög feber. - Diarrén varar i mer än 3 dagar. - Du har problem att inta vätskor. - Du är mycket trött. - Barnet har diarré i mer än två dagar eller om du misstänker uttorkning (barnet kissar väldigt lite och eventuellt mörk urin, torra slemhinnor och svaghet).
Prova eventuellt en vätskeersättningsprodukt
Använd vätskeersättning som hjälper till att återställa salt- och vätskebalansen. Fråga på ditt apotek.
Ät kalium
Vid diarré är kroppens kaliumnivåer låga. Ät därför mat med högt kaliuminnehåll, t.ex. kokt fisk, banan, potatismos och kokta grönsaker.
Tvätta händerna
Diarré smittar genom direktkontakt och beröring. Kom ihåg att tvätta händerna noggrant och/eller använd handsprit efter toalettbesök.

Goda råd för att förebygga semestermage

Ät alltid tillagad mat

Skadliga bakterier försvinner bäst genom att koka eller steka maten.

Se upp för glass

Ät inte glass om du inte är säker på den hygieniska standarden.

Skala frukten

Även frukt kan ha sköljts i lokalt kranvatten.

Tvätta händerna

Tvätta händerna ofta och använd desinfektionsmedel, våtservetter eller handsprit innan du rör mat eller dryck. Ta med egna servetter eller handsprit när du reser.
Ät aldrig ljummen mat
Om maten inte är rykande varm, gör det att skadliga bakterier kan föröka sig. Skicka tillbaka maten om den är ljummen. Och om möjligt, undvik bufféer.
Var försiktig med vattnet
Mikroorganismer i vatten som du inte är van vid som turist, är ofta orsaken till många maginfektioner. Huvudregeln är att inte dricka vatten direkt från kranen – och undvika isbitar eller sallad som sköljts i lokalt vatten. Drick från flaskor som du öppnar locket på själv. Använd vatten på flaska när du borstar tänderna.
Använd sunt förnuft
Använd ögonen och välj bara att äta på platser som är rena och välskötta. Ska du äta utanför hotellet, undvik gatukök och platser där du inte kan se köksförhållandena.

Goda råd vid halsbränna och sura uppstötningar

Det är inte alltid helt enkelt att hitta orsakerna till för mycket magsyra, men det finns en del du kan göra för att förebygga och åtgärda problemen med halsbränna och sura uppstötningar.

Ät rätt

Äta flera små måltider under dagen, ät långsamt och undvik att äta innan läggdags.

Motionera regelbundet

Håll matsmältningen igång med motion – helst 30 minuter till 1 timme varje dag – men inte direkt efter måltid.

Håll vikten

Övervikt kan öka trycket på magsäcken – därför kan det ofta hjälpa att gå ner i vikt om du är överviktig. Undvik kläder som spänner över magen.

Höj sänggaveln

Genom att höja sängen, t.ex. med hjälp av böcker under sänggaveln, arbetar tyngdkraften för dig och förhindrar att magsyran kommer upp i matstrupen.

Kontakta din läkare om …

- Du har symtom nästan varje dag i mer än tre veckor. - Du har sveda och brännande smärta koncentrerad till en punkt. - Du har svårt att svälja. - Du kräks ofta eller kräks blod. - Du har gått ner mer än 3 kg utan att veta varför. - Du misstänker att din medicinering ger dig halsbränna och sura uppstötningar. - Du är gravid och vill ta medicin mot halsbränna.
Skär ner
Begränsa intaget av alkohol, kaffe, choklad, citrusfrukter, stark och fet mat.
Undvik stress
Försök att ta dig tid att koppla av och undvik stress och oro.
Undvik rökning
Rökning ökar risken att utveckla magsår. Samtidigt gör rökning att muskeln mellan matstrupen och magsäcken slappnar av – så att det sura maginnehållet skjuts tillbaka till matstrupen.
Undvik vissa smärtstillande läkemedel
Det finns olika typer av receptfria läkemedel som behandlar halsbränna, t.ex. Stomacid. Fråga på ditt apotek.
Cookies på Tankgult.se
Webbplatsen användar cookies för att forbättra din användarupplevelse. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du detta.    Läs mer
Stänga